Rococo, barok en Victoriaanse stijl: 3 extravagante woonideeënDe gekoppelde producten worden verkocht via de betreffende winkel.

Stijlen uit vervlogen tijden worden bij ons steeds populairder. Leef zoals de koningen ooit deden in rococo-, barok- of Victoriaanse stijl: je hoeft niet terug te reizen in de tijd, maar je kunt de woonkamer ook stijlvol en extravagant inrichten met een paar slimme meubels en ontwerpideeën.

Woonkamer in rococostijl


Woonkamer in barokstijl

De barokperiode strekt zich uit tot de periode tussen de 16e en 18e eeuw. In deze periode symboliseerden meubels en meubels de eigen status sterker dan vandaag en dienden ze als een teken van welvaart en rijkdom. Vooral in de rijken en in de koningshuizen kon het niet Hoogdravend volstaan. Meubels moeten waardigheid en respect uitstralen en de kracht van de prinsen tonen – dus gouden motieven beïnvloedden de ruimte. Grote kamers waren ingericht met massieve meubels en zware tapijten en gordijnen. Ze werkten Koninklijk, dramatisch, indrukwekkend en elegant.

Barokke woonkamer Sofa

Als u een eerste indruk wilt krijgen van een historisch huiskamerinterieur, kunt u naar het paleis van Versailles reizen, waar de beroemde zonnekoning Lodewijk XIV woonde. Hier krijg je een idee van hoe je in die tijd leefde en welke smaak het interieur domineerde. Als je de barokperiode in je interieur wilt verbeelden, kun je vandaag natuurlijk niet meer terugvallen op echt ivoor. Er zijn hier al uitstekende imitaties, die kunnen dienen als decoratie voor een barokke woonkamer. Typisch voor alle meubelstukken van de barok zijn Bloeit en gebogen lijnen. Rechte tafel- en stoelpoten worden hier tevergeefs doorzocht. Het meubilair was gemaakt van edele en massief houtsoorten zoals ebbenhout of kersenboom. De plafonds waren versierd met weelderige kroonluchters, die een geheime blikvanger waren. De barok gedijt vandaag de dag nog steeds op kitsch: vergulde spiegels, kleine ladekasten in rozenontwerp of banken en fauteuils met bloemmotieven en sierhoezen zijn de kenmerken van de barok.

Om een vleugje pompeuze barokke elegantie in de woonkamer te doen herleven, volstaat het als u een hoek van de kamer in deze stijl ontwerpt, de rest kan rustig modern ingericht zijn en worden gecombineerd volgens individuele gevoelens. Banken en fauteuils hoeven niet per se met goud versierd te zijn. Door hun gebogen rugleuning en opgerolde armleuningen, bijv. modern Chesterfield banken met knopen zeer goed in een woonkamer in barokke stijl. Om een barokke flair in je woonkamer te creëren, kun je het beste beginnen met het wandontwerp. De barokke levenshouding wordt weerspiegeld in de muren, in de vorm van bloemmotieven of repetitieve ornamenten met gouden accenten. Tegenwoordig is de gemakkelijkste manier om een dergelijk wandontwerp te bereiken door middel van barokbehang of canvasschilderijen.

Woonkamer in Rococo stijl

Woonkamer rococo stijl

De rococostijl vindt zijn oorsprong in de late barok en is minder opzichtig en dominant in vergelijking met de barokstijl. De vorm van het meubilair is Fijner, speelser en eleganter. Typisch zijn ook de asymmetrisch Vormen en versieringen.

Er zijn veel mooie ontwerpideeën uit dit tijdperk die kunnen worden overgebracht naar onze huidige tijd. In Rococo kun je veel werken met witte kleuren. Daarom is de stijl van de Rococo iets voor iedereen die gefascineerd is door de historische periode, maar toch graag moderne designelementen opneemt. Behang en tapijten kunnen helder en vriendelijk zijn. Banken en fauteuils kunnen het kleuraccent instellen als ze Rozenpatroon zijn gerelateerd. Of je kunt een donkerrood dressoir met gebogen lijnen plaatsen als contrast met een moderne witte bank. Een mooie vaas met verse rozen op tafel en een glazen plafondlamp maken de woonkamer in rococostijl compleet.

Richt woonkamers in Victoriaanse stijl in

De Victoriaanse stijl wordt herontdekt voor moderne woonruimtes. Een pompeus interieur van gepolijst teakhout en veel goud Dat moet ook wel. Banken vormen het middelpunt van de kamer; ze hebben hoge zware rugleuningen en brede stoelen, die kunnen worden gecombineerd met fijne stoffen zijn gerelateerd. Groot Spiegel hang aan de muren; hier konden koningen en prinsessen elkaar bewonderen in hun kleding. De tafels in Victoriaanse stijl zijn vrij klein, maar niet minder kunstzinnig. Je voeten zijn decoratief bewerkt en met Houtsnijwerk versierd. In vrije hoeken kan eenvoudig een porseleinen figuur worden opgesteld. De kandelaars zijn een waardige vervanger voor een echte open haard. Trouwens: In de Victoriaanse woonkamer moet er altijd een kopje thee op tafel staan!Recent Posts