Wat zijn de juiste afmetingen voor stoelen? Zithoogte, zitdiepte


Ten eerste: er bestaat geen perfecte meting voor stoelen, omdat wij mensen niet gestandaardiseerd zijn. Integendeel, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Wij zullen u laten zien welke afmetingen belangrijk zijn bij de aankoop van een stoel en waar u op moet letten. Naast de afmetingen van de stoel zelf, hangt er ook veel af van uw eettafel.

Of u uw stoelen nu in de showroom, in een meubelzaak of online koopt, voordat u beslist, moet u uw tafel met een meetlint in de hand nemen, zodat alles achteraf in elkaar past.
afmetingen stoelen

Zithoogte

De zithoogte ligt tussen 40 en 50 cm, de gulden middenweg van 45 cm wordt als gebruikelijk beschouwd. De juiste maat hangt echter ook af van uw lengte en de tafel waaraan u zit. Grotere mensen zijn beter af met een hogere zithoogte.

U zit goed wanneer u uw benen comfortabel in een rechte hoek ten opzichte van de vloer kunt plaatsen. Er moet ten minste 20 cm, bij voorkeur 28-30 cm, tussen de zitting en de onderrand van uw tafel zitten, zodat u comfortabel kunt opstaan en geen kramp voelt. De afstand van 28 cm tot het tafelblad is ook belangrijk om de verhoudingen tussen stoel en tafel in stand te houden – anders zit u ofwel te hoog ofwel te laag, wat een irritante zitervaring zou opleveren.

Breedte

Om comfortabel te kunnen zitten, plannen stoelontwerpers doorgaans een zitbreedte van 45 cm. Ruimer ontworpen eetkamerstoelen zijn vaak nog breder, wat meer comfort betekent, vooral voor mensen met een stevig postuur.

Als u de ruimte aan tafel indeelt, reken dan met een breedte van 60 cm per eetplaats, zodat elke persoon voldoende ruimte heeft om zich ongehinderd te bewegen. Let vooral op hoeveel ruimte er tussen de tafelpoten is – het zou erg vervelend zijn als u niet alle stoelen onder de tafel kunt schuiven als er een poot of frame in de weg zit. Als je twijfelt, kun je beter nog een keer meten! Vooral fauteuils en eetkamerstoelen zijn soms langer dan 60 cm – houd dus altijd een beetje ruimte vrij om stoelen te verplaatsen en te verplaatsen. De stoelen mogen ook niet te dicht bij elkaar staan om elleboogruimte aan tafel te waarborgen.

Diepte zitvlak

De juiste zitdiepte is afhankelijk van de lengte van uw dijbeen. Als u op de achterste rand van uw stoel zit, moet er drie tot zeven centimeter ruimte overblijven. Natuurlijk zult u niet altijd helemaal achterover leunen, maar uw stoel moet u in ieder geval niet dwingen om op de rand te gaan zitten. Dit is vooral belangrijk voor kortere mensen.

Hoogte van de stoel

Wat de hoogte betreft, is het enige aspect waarmee rekening moet worden gehouden bij stoelen, of ze armleuningen hebben: Deze moeten onder de tafel geschoven kunnen worden. Meet dus met uw meetlint hoeveel centimeter er tussen de vloer en de onderrand van de tafel zit. Kijk bij het bestellen van de tafel of u deze maat kunt vinden (of bepaal hem aan de hand van de hoogte en dikte van het tafelblad). Stem deze meting af op de hoogte van de armleuningen – alleen zo weet u zeker dat uw eetkamermeubelen goed bij elkaar passen.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor mijn stoelen?

Wat het vloeroppervlak betreft, wordt er over het algemeen van uitgegaan dat elke eetkamerstoel 45 cm breed en 50 cm diep is. Zoals hierboven vermeld, moet u voor een eettafel rekenen met een royale 60 cm per persoon, zodat iedereen voldoende ruimte heeft.

Aan alle kanten van de eettafel waar stoelen staan, moet aan de achterkant nog voldoende ruimte zijn om de stoel naar achteren te schuiven of om een zittende tafelgenoot comfortabel te passeren. Een afstand van 90 cm tussen de rand van de tafel en de muur is ideaal. In dit gebied mogen ook geen deuren of meubeldeuren in de weg staan.

Conclusie

De juiste afmetingen voor uw eetkamerstoel hangen af van uw lengte en uw tafel. Zorg ervoor dat de stoelen en de eettafel goed bij elkaar passen, dat u qua breedte en hoogte voldoende ruimte hebt om ze onder het tafelblad te schuiven, en dat de hoogte goed op elkaar is afgestemd – het tafelblad ligt idealiter 28 cm boven de zithoogte. Dit garandeert een goed comfort aan tafel.

Recent Posts